Issues: RESOLVED!

Hi everyone! I am SO EXCITED right now. I blogged a few days ago about this issue I had been having with parts of my hair disappearing when I enabled shadows. Well, I thought it was just me or some weird SL bug, but last night I was hanging out with Harlow Heslop and she asked me to help her try out some new friends poses she recently bought. As she was setting up to take her photo, she enabled shadows and BEHOLD my hair disappeared! I was SO HAPPY that it wasn’t just me, and she and I went into major problem solving mode. I detached and took off EVERYTHING I was wearing, but we still saw this weird alpha-looking halo around my head. I cammed it and noticed that it was shaped like Ruth hair (the original system hair) and I tried changing my hair base to one of the default ones from the library… IT WORKED! The halo went away! I remember accidentally switching hair bases the other day while demoing hairs, and now that I think of it, that was when I started having the issue. I took photos to show you step-by-step what I learned:

1. OK, so this is me without shadows enabled

2. Then, I enable shadows and notice that everything with transparency is rendered invisible inside the area of the hair base.

3. I remove the hair, but still the “halo” remains.

4. I switch to one of the bald bases in my Library folder, and *POOF* the halo is gone!

5. And here I am again, hair reapplied, shadows enabled, and no halo! HOORAY!!

I hope this was helpful! Have a great one!!

Note: Once you have changed the hair base, you may want to mod the eyebrow shape to fit the look you like for your avatar. If you look at my photos, you can see the difference in brow shape after I changed bases. You can also use an eyebrow shaper, which often comes with skins or shapes.

Hair: [elikatira]- Details
Skin: Glam Affair- Giselle
Eyes: IKON- ‘Sunrise’ Eyes
Lashes: Beetlebones- Mesh Lashes

Advertisements

Issues!

Hey guys! This is a pretty simple post today because I’ve been having odd buggy issues with my graphics for the last 2 days. For some reason, when shadows are enabled, parts of my hair go missing. It is so weird. Also, on my high-res snapshots, the shadows are all messed up. Here is a look at some photos I took, one with mesh hair, one with non-mesh hair. You can see where the hair is disappearing in some spots and the shadows are completely missing in sections of the snapshots.

So, after 2 days of this nonsense, I downloaded Exodus viewer because I heard it is great for photos. The same thing happened. I reached out to my Plurk friends, and someone suggested I do a full wipe and complete reinstall of Firestorm. I did, but it still didn’t fix the problem. I am baffled. So, for now, I am tired and without shadows. I did take a few more non-buggy shots (sans shadows) of this new {mon tissu} dress, though:

It is seriously so cute. Super well done, and the textures are amazing.

So, there ya have it. If anyone out there has any idea what the shadows issue is caused by, or how to fix it I would LOVE to know! If/when I find a fix, I will definitely do a follow-up post.

*UPDATE: I also updated my drivers, but no dice. Still searching.*

Dress: Mon Tissu- Silk Tucked Pencil Dress
Shoes: Mon Tissu- Sloane Pumps
Tattoo: Love Zombie- Heart
Lipgloss: (Ag)- bitten lipstain
Eyes: IKON- ‘Sunrise’ Eyes
Lashes: Beetlebones- Mesh Lashes
Moles: cheLLe- (moles) Beauty Marks
Long hair (1st photo): !lamb-  Brand New Lover
Updo (all other photos): [elikatira]- Details
Shape: Mine
Skin: -Glam Affair- Leah
Pose: Glitterati

UPDATE APRIL 30- Issues: Resolved!